Microsoft verwijdert browserkaper van 6,8 miljoen computers

Microsoft heeft van 6,8 miljoen Windowscomputers een programma verwijderd dat allerlei aanpassingen aan de browser maakt en advertenties laat zien waardoor websites trager laden. De software wordt “Prifou” genoemd, wat een afkorting is voor PriceFountain, en heeft het tonen van advertenties als doel.
Prifou wordt vooral verspreid via softwarebundels. Het gaat dan om een installatieprogramma of bundel die naast het gewenste programma ook allerlei aanvullende software installeert. Eerdere versies van Prifou installeerden zichzelf als browser-extensie, maar de nieuwste versie injecteert zichzelf direct in het browserproces. Het kan dit zowel bij Internet Explorer als Firefox doen. Vervolgens laat Prifou allerlei advertenties zien, gebaseerd op zaken waar de gebruiker naar zoekt of shopt. Iets wat het laden van websites vertraagt, aldus Microsoft.
De afgelopen twee maanden werd de browserkaper op 6,8 miljoen computers wereldwijd door de softwaregigant aangetroffen. Als onderdeel van een initiatief tegen ongewenste software, zoals browserkapers en toolbars, worden dit soort programma’s nu ook door Microsoft verwijderd. De softwaregigant doet dit via de Malicious Software Removal Tool (MSRT), de in Windows ingebouwde virusverwijdertool. Tijdens het installeren van de maandelijkse Windowsupdates wordt ook de MSRT met nieuwe definities bijgewerkt en scant vervolgens de computer op kwaadaardige en ongewenste software. Gisteren heeft Microsoft een update uitgerold zodat de MSRT ook Prifou kan detecteren en verwijderen.

Bron: security.nl