Windows 10 zet verwijderde Microsoft-apps niet meer terug

Microsoft heeft een aanpassing aan Windows 10 doorgevoerd waardoor verwijderde standaard-apps na een update van het besturingssysteem niet meer automatisch worden teruggeplaatst. Windows 10 komt standaard met allerlei apps van Microsoft, zoals de Mail-app of Maps-app.

Gebruikers kunnen deze apps verwijderen, maar ze werden vervolgens opnieuw geïnstalleerd bij een update naar een nieuwere “build” van het besturingssysteem. Vanaf Build 14926, waarvan nu de testversie is uitgerold, worden verwijderde apps niet meer teruggeplaatst. Volgens Microsoft zal dit vooral voor testers, die soms meerdere Windows 10-versies per maand ontvangen, een welkome aanpassing zijn. Een andere verandering is voor het inloggen via pincode doorgevoerd. Ongeacht of Num Lock is ingeschakeld worden er voortaan in het pin-wachtwoordveld cijfers ingevoerd.

Daarnaast wordt vanaf deze versie het onveilig geachte Wifi Protected Setup (WPS) op Windowstelefoons ondersteund. Wifi Protected Setup is een manier waardoor gebruikers zonder veel kennis over netwerkbeveiliging toch WPA als encryptie kunnen instellen. Hiervoor moet de gebruiker een pincode invoeren, die zich op de router of access point bevindt. In 2011 werd een ontwerpfout in de WPS-specificatie voor de pin-authenticatie ontdekt, waardoor het eenvoudig is om binnen een paar uur via een brute force-aanval de pincode te achterhalen. Het Computer Emergency Readiness Team van de Amerikaanse overheid (US-CERT) adviseerde vorig jaar dan ook om WPS uit te schakelen.

Bron: security.nl